Μαθήματα
Δ΄ Τάξη . - ΤΟΜΕΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ, ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΜΑΘΗΜΑ |
ΩΡΕΣ/ΕΒΔ. |
Αρχές Επεξεργασίας Τροφίμων |
3Θ+3Ε |
Υγιεινή και Ασφάλεια Τροφίμων |
2Θ+2Ε |
Συσκευασία Τροφίμων |
2Θ+1Ε |
ΣΥΝΟΛΟ |
13 |
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ
Α΄ ΟΜΑΔΑ
α/α | ΜΑΘΗΜΑΤΑ | ΩΡΕΣ |
1. | Νεοελληνική Γλώσσα | 2 |
2. | Μαθηματικά Ι | 5 |
3. | Φυσική Ι | 3 |
Συνολική διάρκεια μαθημάτων γενικής παιδείας | 10 ώρες |
Β΄ ΟΜΑΔΑ
α/α | ΜΑΘΗΜΑΤΑ | ΩΡΕΣ |
1. | Νεοελληνική Γλώσσα | 2 |
2. | Μαθηματικά ΙΙ | 5 |
3. | Φυσική ΙΙ | 3 |
Συνολική διάρκεια μαθημάτων γενικής παιδείας | 10 ώρες |
Β.ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ
α/α | ΜΑΘΗΜΑΤΑ | ΩΡΕΣ |
1. | Νεότερη Ελληνική Ιστορία |
2 |
2 | Αρχές Οικονομικής Θεωρίας | 2 |
3 | Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής | 2 |
4 | Βιολογία Ι | 2 |
5 | Βιολογία ΙΙ | 2 |
6 | Διαχείριση Φυσικών Πόρων | 2 |
Ο απόφοιτος της ειδικότητας αναμένεται να αποκτήσει τις ακόλουθες γνώσεις και να εκτελεί τα παρακάτω επαγγελματικά έργα:
να γνωρίζει τις βασικές αρχές της λειτουργίας του φυσικού περιβάλλοντος και των οικοσυστημάτων, τις αξιοποήσιμες δυνατότητές του και τους τρόπους εμπορικής διαχείρισης, συντήρησης και επέκτασής τους (δρυμοι, βιότοποι κ.α.)
να προστατεύει τους φυσικούς πόρους και το περιβάλλον
να χρησιμοποιεί βασικές γνώσεις φυτικής και ζωικής παραγωγής
να γνωρίζει και να παρακολουθεί τα διάφορα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας των τροφίμων
να παρακολουθεί και να επεμβαίνει. στο μέτρο των αρμοδιοτήτων του στην επεξεργασία και συντήρηση τροφίμων (γραμή παραγωγής εργοστασίου)
να επεξεργάζεται και να συντηρεί τα βασικά γεωργικά προϊόντα
να γνωρίζει τις ειδικότερες διεργασίες μέσω των οποίων συντελείται η μεταποίηση των ζωικών προϊόντων ώστε να παρακολουθεί βήμα προς βήμα τη διαδικασία παραγωγής τους
να γνωρίζει τις ειδικότερες διεργασίες μέσω των οποίων συντελείται η μεταποίηση των φυτικών προϊοντων, ώστε να παρακολουθεί λεπτομερώς τη διαδικασία παραγωγής τους
να εκτελεί εργασίες καθαρισμού, συντήρησης, λειτουργίας και απολύμανσης μηχανημάτων και γραμμών παραγωγής
να ελέγχει σε στοιχείωδες επίπεδο την ποιότητα των προϊόντων, σε όλα τα στάδια επεξεργασίας τους, ώστε να είναι ασφαλή για τη δημόσια υγεία
να γνωρίζει τα υλικά που πρέπει να χρησιμοποιούνται στις διάφορες συσκευασίες, ώστε να διασφαλίζεται η ποιότητα του προϊόντος αλλά και η ασφάλεια του καταναλωτή
να συσκευάζει, διακινεί και εμπορεύτεται βασικά γεωργικά προϊόντα
να γνωρίζει τα προβλήματα της δημόσιας υγείας που συνδέονται με τα τρόφιμα και τα απαραίτητα νομοθετικά και προληπτικά μέτρα ελέγχου της υγιεινής τους
να εφαρμόζει τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων
να εκτελεί εργασίες στην αποθήκευση και διακίνηση στο χώρο των τροφίμων
να τηρεί βασικούς κανόνες υγιεινής και ασφάλειας στον εργασιακό του χώρο
να γνωρίζει να συναλλάσεται
να γνωρίζει και να
χρησιμοποιεί τους βασικούς κανόνες της γεωργικής οικονομίας